Web tasarım nedir sorusu kısaca web sitelerinin oluşturulması, planlanması ve sürdürülmesi süreci olarak cevaplanabilir. Bu süreç kullanıcı arayüzü(UI) ve deneyiminin (UX), site yapısının, gezinmenin, düzenin, renklerin, tipografinin ve resimlerin oluşturulmasını içerir. Web tasarımın esas amacı kullanıcılara fayda sağlayan ve iş hedeflerini karşılayan görsel olarak çekici ve kullanıcı dostu web siteleri oluşturmaktır. Tarihsel süreçte de web tasarım her zaman kullanıcıya daha iyi bir deneyim sunmak üzere gelişim göstermiştir. Günümüz dijital çağında iyi tasarlanmış bir web sitesi herhangi bir işletmenin veya blog yazıları paylaşan bireyin başarısını önemli ölçüde etkileyebilir.
Web Tasarımın Unsurları Nelerdir?
Etkili ve kaliteli bir web tasarım hem estetik hem de işlevsellik dengesinin korunmasını gerektirir. Yani iyi bir web tasarımdan söz edilebilmesi için kullanıcıların görsel açıdan tatmin edilmesi gerektiği gibi web sayfasının teknik açıdan da kullanıcı dostu olması gerekmektedir.
Sayfa Düzeni (Layout)
Web sayfasındaki metin, resimler ve gezinme menüleri gibi ögelerin iyi organize edilmiş olması gerekmektedir. Sayfa düzeni kullanıcı dostu olan web siteleri kullanıcıların ihtiyaç duydukları bilgileri bulmasını ve bunlara erişmesini kolaylaştırır. Bu durumda kullanıcılar sayfadan memnun kalarak yararlanabilecektir. Kullanıcıların memnuniyeti ise web tasarımın ulaşmak istediği nihai amaçtır.
Renk Düzeni (Renk Paleti)
Web sitesinde kullanılan renklerin markaya ve faaliyet alanına göre seçimi görsel olarak çekici ve uyumlu bir tasarım oluşturmanın olmazsa olmaz unsurlardan birisidir. Web sitesinde kullanılan renkler insan psikolojisi üzerinde uyandırdıkları duygusal değişimler ile kullanıcıyı web sitesinden olması gerekenden daha erken çıkmaya itebileceği gibi iyi bir renk düzenine sahip bir sitede ise kullanıcıyı daha interaktif hale getirebilecektir. Büyük markaların renk seçimi ve renk düzenine bu denli önem vermesinin ve her yıl milyonlarca dolar harcamasının esas sebebi de budur.
Yazı Düzeni ve Fontu (Tipografi)
Tipografi web sitesinin okunabilirliğine ve genel görünümüne katkıda bulunan yazı tiplerinin, yazı tipi boyutlarının ve stillerin seçimi sürecidir. Renk düzeni seçiminde olduğu gibi tipografide de esas amaç kullanıcının psikoljisini doğru yönlendirebilecek seçimler yapmaktır. Çünkü yazı tipleri de renkler gibi kullanıcılarda farklı duygular uyandırmaktadır.
Görüntü ve Multimedya
Kullanıcının interaktif yaklaşımını artırmak ve bilgileri etkili bir şekilde iletmek için fotoğraflar, videolar gibi görsellerin ve etkileşimli öğelerin de web sayfasına entegre edilmesi gerekmektedir. Kullanıcı sadece yazı okumak istemez çoğu zaman görsel ögeler yazıların önüne geçerek kullanıcının tecrübesini şekillendirir.
Kullanıcıyı Yönlendirme (Navigasyon)
Kullanıcıları web sitesinde yönlendirmek ve aradıkları bilgileri bulmalarını kolaylaştırmak web tasarımın en önemli unsurlarından birisidir. Şunu unutmamak lazım ki web sayfanızın içeriklerinin kalitesi, kullanıcı o içeriklere ulaşamadığı müddetçe önemli değildir. Bu nedenle içeriklere ulaşabilmek için menülerin ve bağlantıların tasarımı da ideal olarak şekillendirilmelidir.
Mobil Uyumlu (Responsive) Web Tasarımın Önemi Nedir?
Responsive tasarım bir web sitesinin masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlar gibi farklı cihazlarda düzgün görünmesi ve çalışmasını sağlama işlemidir. Responsive bir web sitesi düzenini resimlerini ve navigasyonunu kullanılan cihazın ekran boyutuna ve çözünürlüğüne göre uyarlayarak sorunsuz ve eğlenceli bir kullanıcı deneyimi sağlar. İnternete erişmek için mobil cihazları kullanan insanların sayısının artması ile birlikte responsive tasarım, web tasarımının çok önemli belki de en önemli yönü haline gelmiştir.
Web Tasarımında Kullanıcı Deneyiminin (UX) Önemi Nedir?
Kullanıcı deneyimi bir kullanıcının bir web sitesiyle nasıl etkileşime girdiği ve bir web sitesini nasıl algıladığı olarak ifade edilebilir. Olumlu bir kullanıcı deneyimi kullanıcı memnuniyetini ve katılımını doğrudan etkilediği için web tasarımında çok önemlidir çünkü memnun kullanıcı siteden hemen çıkmayacağı gibi gelecekte de siteyi ziyaret edecektir. Oysa kullanıcı deneyimi yönünden başarısız olan web sitelerinde ise kullanıcılar siteyi ziyaret etmeyeceği için trafik gittikçe azalacak ve bir süre sonra ise durma noktasına gelecektir. UX tasarımı web sitesini kullanımı kolay, sezgisel ve eğlenceli hale getirmeye odaklanır. Buna hızlı yükleme süreleri, kolay gezinme, net ve kaliteli içerik ve görsel olarak çekici bir tasarım süreçleri de dahildir.
Arama Motoru Optimizasyonunun (SEO) Web Tasarım Açısından Önemi Nedir?
SEO arama motoru sonuç sayfalarında (SERP’ler) görünürlüğünü artırmak için bir web sitesini optimize etme çalışmalarının genel adıdır. Google gibi arama motorları web sitelerini sıralarken kullanıcı deneyimini, site hızını ve mobil uyumluluğu dikkate aldığından, etkili web tasarımı SEO’da önemli bir rol oynar. Hızlı ve optimize edilmiş bir web sitesi arama motorları tarafından daha iyi sıralarda kullanıcılara gösterilir ve site trafiği yükseliş trendi gösterir.
Erişilebilirliğin Web Tasarım Açısından Önemi Nedir?
Erişilebilirlik yeteneklerine veya engellerine bakılmaksızın tüm kullanıcıların bir web sitesine erişebilmesini ve onu kullanabilmesini sağlar. Resimler için açıklayıcı alternatif metin kullanmak uygun başlık yapısını kullanmak ve multimedya içeriği için metin alternatifleri sağlamak bir web sitesinin görsel, işitsel veya bilişsel bozuklukları olan kişiler için erişilebilir olmasına yardımcı olur ve kullanıcı deneyimini arttırır.
Web Tasarımda İçeriğin Rolü Nedir?
Başarılı bir web sitesi için yüksek kaliteli, kullanıcının aradığı konuyla alakalı içerik şarttır. Web tasarım içeriği açık ve öz bir şekilde sunmaya odaklanarak kullanıcıların ihtiyaç duydukları bilgileri bulmasını ve sindirmesini kolaylaştırmalıdır. Bu uygun başlıkların, alt başlıkların ve madde işaretlerinin kullanılmasının yanı sıra uygun metin biçimlendirmesi ve tutarlılığının sağlanmasını da içerir. Kullanıcı deneyimi ölçülürken sayfadan hemen çıkma (bounce rate) oranları arama motorları tarafından dikkate alınan en önemli unsurlardan biri olduğu için kullanıcıyı kandırarak siteye tıklatmaya yönelten (clickbait) ancak kullanıcıya aradığı bilgileri sunmayan sayfalar arama motorları tarafından negatif algılanarak cezalandırılabilir. Bu nedenle kaliteli ve alakalı içerik web tasarımında son derece önemlidir.